1
lutego
Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego
Dzień ten ma na celu zwrócenie uwagi na szkodliwość produkcji oleju palmowego. Zyskał popularność dzięki niskiej cenie i naturalnej właściwości konserwującej. Stanowi popularny składnik kosmetyków i jest często dodawany do produktów spożywczych. Znajduje się w prawie połowie środków codziennego użytku!
➔ Jak olej palmowy wpływa na środowisko?
Ekolodzy biją na alarm. Produkcja oleju palmowego jest niezwykle szkodliwa dla środowiska. Uprawa palm wiąże się z wycinaniem niezwykle cennych lasów deszczowych. Drzewa te potrzebują dużo powierzchni: na jednym hektarze można posadzić tylko 135 palm.
Produkcja oleju palmowego stanowi zagrożenie dla całej planety, przyczynia się także do cierpienia licznych zwierząt, w tym zagrożonych gatunków, jak na przykład orangutany. Często giną one w pożarach swoich siedlisk, nie mając dokąd uciec.
Rainforest Rescue dowodzi, że w związku z uprawą palm co godzinę znikają obszary lasów wielkości 300 boisk piłkarskich. Uwalnia to olbrzymie pokłady dwutlenku węgla, ponieważ obszary te najczęściej są pokryte torfem. Wylesianie obszarów tropikalnych odpowiada za 18% emisji gazów cieplarnianych, co stanowi znaczący czynnik zmian klimatycznych.
➔ Czy olej palmowy jest zdrowy?
Olej palmowy w 50% składa się z tłuszczów nasyconych, które skutecznie niszczą układ krążenia i podwyższają cholesterol. Jego dobowe spożycie nie powinno być wyższe niż 2 gramy. Surowy tłuszcz palmowy jest jeszcze w miarę zdrowy, niemniej utwardzony przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, rozwoju cukrzycy i innych chorób.
Stosowany jest głównie w produkcji słodyczy: czekolady, ciastek czy batonów. Znajdziemy go jednak także w pieczywie czy… maśle i margarynie. Wszystko dlatego, że tak nadaje doskonałej konsystencji i nie wpływa na smak.