14
lutego
Oscypek, chroniony produkt regionalny
Oscypek, jako drugi polski produkt regionalny, w 2008 roku został wpisany na europejską listę chronionych regionalnych produktów rolnych. Dzięki temu konsument wie, że spożywa wyrób wytwarzany nie tylko w określonym regionie, ale także w tradycyjny sposób.
Aby nazwa oscypka zyskała status chronionej, ser ten musiał spełnić kilka warunków. Przede wszystkim musiał być charakterystyczny dla danego regionu. Na jego cechy musiały wpłynąć warunki przyrodnicze i kultura, a jego produkcja odbywać się na miejscu. Wśród innych produktów rolnych z naszego kraju, które są chronione z nazwy, to fasola piękny jaś czy wiśnia nadwiślańska. Oprócz tego Unia Europejska chroni także oznaczenie geograficzne (na przykład przepyszne rogale świętomarcińskie, wielkopolski ser smażony czy andruty kaliskie) i tradycyjne specjalności (kabanosy, staropolski miód pitny).
➔ Czym jest oscypek?
Oscypek to rodzaj twardego, wędzonego sera. Przygotowywany jest z owczego mleka. Chociaż popularny jest w całej Polsce, a jego sława dociera poza granice naszego kraju, specyficzny jest dla regionu gór, zwłaszcza dla Podhala.
Produkowany jest w oscypiorce, czyli specjalnej foremce z charakterystycznym żłobieniem.
Bacowie, po wydojeniu owiec, przelewają mleko przez lniane płótno do drewnianej kadzi, zwanej pucierą. Następnie dodają suszoną podpuszczkę (tak zwany klag), dzięki czemu powstaje masa serowa. Należy ją odcisnąć i uformować, w trakcie tego procesu ser maczany jest w gorącej wodzie. Po tym ser przez dobę moczy się w solance, która usuwa z niego nadmiar wody. Jest to też proces bakteriobójczy. Ser wyjmuje się i układa na półkach, aby poleżakował i uwędził się w świerkowym bądź sosnowym dymie.
Walentynki
Tak, to dzisiaj!